matematykaszkolna.pl
chemiaa nie jestem chemikiem ;p: Chemik mi pomoże ! emotka napisz równanie reakcji otrzymywania azotanu V magnezu wszstkimi poznanymi metodami. Temu kto mi to napisz wielkie dzięki
24 sty 21:14
Mateusz: Wszystkimi poznanymi sposobami emotka jest ich sporo ale zakładam ze braliscie tylko te najwazniejsze czyli: metal + kwas →sól + wodór wodorotlenek + kwas →sól + woda tlenek zasadowy + kwas →sól + woda sole mozemy otrzymac tez w reakcjach strącania trudno rozpuszczalnych substancji np AgNO3 + HCl →AgCl↓ + HNO3 albo tez z rozkładu wodorosoli np NaHCO3 → Na2CO3 + CO2↑ + H2O czy poradzisz sobie teraz z tym zadaniem czy mam je rozpisac podejrzewam że przerabialiscie tylko metody od metal + kwas →sól + wodór do tlenek zasadowy + kwas →sól + woda tych dwóch ostatnich raczej nie więc tymi dwiema nie musisz robic
24 sty 21:24
Mateusz: No to napisze bo cos sie nie odzywasz emotka więc tak Mg(OH)2+2HNO3−−>Mg(NO3)2+2H2O Mg+2HNO3−−>Mg(NO3)2+H2 MgO+2HNO3−−>Mg(NO3)2+H2O Mg(OH)2+N2O5−−>Mg(NO3)2+H2O MgO+N2O5−−>Mg(NO3)2
24 sty 21:32
Mateusz: napisałem 5−cioma sposobami których wyzej nie wymieniłem ale to sie3 domyslisz po równaniach reakcji jakie to sposoby. Pozdrawiam nie taka chemia straszna jak z nią eksperymentują
24 sty 21:34
Mateusz: tzmn napisałem trzema pierwszymi a 2−oma innymi których nie wymieniłem
24 sty 21:35